VIDA Interview

Interview in VIDA

Voor het Hart- en vaatziekten kwartaalblad VIDA zijn Marijn en ik in september 2016 geinterviewd. Om meer aandacht te geven aan vrouwen met hartklachten.

Vroeger werden hartklachten van vrouwen vaak gezien als 'tussen de oren', omdat de klachten anders waren dan de klassieke symptomen, die vooral mannen ervaarden. Vele vrouwen zijn daardoor onbedoeld onbehandeld gebleven. En hadden toch echt hartklachten..

Tegenwoordig doet men meer en meer onderzoek naar vrouwen en hartklachten en weet men dat hormomen een rol spelen in de bescherming van hart-en vaatzieketen. De bescherming neemt af vanaf de overgang.Ook is er steeds meer bekend over de rol van stress, spanning en emoties op hartklachten.

In dit interview lees je iets over de lessen die ik geef aan hartpatienten, en de ervaring van Marijn, als hartpatiente en de positieve effecten van dans op haar lichamelijke welzijn.

Interview met Dorine



Wat heeft dansen voor effect?
“Ik werkte als verpleegkundige met hartrevalidanten en merkte dat de ontspanningsmodule voor veel revalidanten lastig was. De ontspannings– en ademhalingsoefeningen werden vaak liggend of zittend aangeboden. Ik herkende dat je in een stressvol leven geen rust neemt om ontspanningsoefeningen te doen. Juist dansen werkte voor mij ontspannend. Zeker voor hartpatiënten is ontspannen en vertrouwen op je eigen lichaam heel belangrijk. Ik wist zeker dat dansen hierbij kon helpen.”

Wat waren de eerste reacties?
“Ik vroeg een aantal hartrevalidanten of ze een andere manier van ontspannen wilden leren kennen; bewegen op muziek tijdens het revalideren. Ik noemde het expres geen dansen. Dat zou een aantal mannen afschrikken. Ik volgde toen de Movement Therapy Training om de 5Ritmes® danslessen therapeutisch te mogen geven. Dit is een vrije dansvorm waar iedereen op zijn eigen manier en tempo danst. De eerste groep merkte dat ze de oefeningen makkelijk konden toepassen tijdens hun dagelijkse activiteiten. Ze hielpen tijdens stressvolle momenten. Klachten namen af. In die tijd had ik zelf last van klachten door stress, die op hartklachten leken. Toen begreep ik hoe stress en angst ook hartklachten kunnen geven en verhevigen.”

Werkt het voor iedere hartpatiënt?
“Iedereen kan dansen; liggend, zittend, staand” Het is voor elke hartpatiënt belangrijk om alert op je lichaamssignalen te zijn. Dat leren ze. Tijdens het dansen levert iedereen zijn eigen hoeveelheid inspanning. Zo leer je beter luisteren naar je lichaam. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel.

Waar droom je van?
“Inmiddels ben ik van baan gewisseld. Hierdoor ben ik helaas gestopt met de dansgroepen in het ziekenhuis. Ik ben nu werkzaam als verpleegkundige binnen een onderzoekscentrum naar hartklachten. Op mijn lessen komen ook vrouwen met hartklachten af. Het is mijn droom om dansgroepen speciaal voor hartpatiënten te geven. Wereldwijd wordt dansen meer en meer erkend als een effectieve manier van revalideren, zoals bij Parkinson. Ik zou graag onderzoek willen doen naar de effecten van dans op reductie van stress en hartklachten bij hartpatiënten. Het zou fijn zijn als er meer mogelijk is dan alleen de standaard ontspanningsoefeningen. Inmiddels ben ik met een cardioloog in gesprek. Nu ik de resultaten heb gezien, wil ik graag verder.”

Interview met Marijn
 


Wat voor aandoening heb je?
‘Op mijn 27e veranderde mijn leven door een ontsteking aan mijn hart. Sinds die tijd heb ik hartritmestoornissen. Ik had een veeleisende baan als gezondheidsjurist en was sportief: langeafstandswandelingen, racefietsen en roeien. Sinds de ontsteking ben ik benauwd, sneller moe en heb ik concentratieproblemen. Ik kon mijn werk niet meer goed uitvoeren en het revalideren ging niet goed. Hoe hard ik ook mijn best deed in de sportschool onder goede begeleiding, ik kwam maar niet voorruit.’

Waarom koos je ervoor te gaan dansen?
‘Ik verlangde terug naar hoe ik ooit bewoog en ging op zoek naar nieuwe manieren. Dansen gaf me voor het eerst weer mijn gevoel van bewegingsvrijheid terug. Ineens besefte ik hoeveel ik nog kan met mijn lichaam. Het leek alsof de muziek me meenam. Na de eerste lessen dacht ik meteen: had ik dit maar eerder geweten. Dat had mij zoveel steun kunnen geven. Dansen is niet direct doelgericht, maar meer gericht op de bewustwording van het lichaam. Het geeft mij een gevoel van ruimte. Door het dansen klopt je hart automatisch sneller. Als ik mijn hart nu voel kloppen, weet ik dat het niet perse ernstig hoeft te zijn.’

Wil je andere hartpatiënten iets meegeven?
‘Kijk ook verder dan de “standaard” revalidatie. Ik heb het gevoel dat ik alles zelf heb moeten uitzoeken. Ik zou het fijn hebben gevonden als ik andere opties vanuit het ziekenhuis had ontvangen, al was het maar via een folder. Nu heeft het mij veel energie gekost. Maar uiteindelijk heeft het me wel gebracht waar ik nu ben. Het normale revalideren was erg frustrerend. Ik werd steeds met mijn neus op het feit gedrukt dat ik veel niet meer kan. Dansen laat mij zien wat er nog wel mogelijk is.’

Wat heb je de afgelopen tijd geleerd?
‘Omdat ik mijn energie goed moet verdelen, doe ik alleen dingen waar ik echt achter sta. Door mijn hartklachten heb ik ook de kracht van mijn hart leren kennen. Sinds mijn ontsteking ben ik meer naar mijn hart gaan luisteren. In plaats van juridische procedures doe nu werk waar ik blij van word. Ik geef massages aan mensen en help hen om hun eigen hart te gaan volgen.’