Dorine

DORINE HOOG

Als meisje hield ik ervan om voor anderen te zorgen, ik was sociaal en luisterde graag.
Verpleegkundige worden was een logische stap:
Chirurgie, hartziekten, hartbewaking, intensive care, hartrevalidatie.
Geboren laten worden, ondersteunen in overlijden, reanimeren, revalideren.
Ontdekken en toepassen van complementaire geneeswijzen.

DANS
In 2004 ontdekte ik de 5Ritmes®.
Eindelijk een dans met mijzelf, vanuit mijzelf, ipv vaste pasjes. Wat een ontdekking! Het dansen van de 5Ritmes bracht me verbinding en ontspannenheid in en met mijn lichaam. Leren bewegen met en door al mijn emoties. In plaats van inslikken en wegdrukken, ruimte geven aan mijn gevoelens. Luisteren naar mijn lichaam, ontdekken van patronen, veranderen. Elke dans opnieuw.

Vanuit mijn eigen ervaring ontwikkelde ik in 2008 de ‘Dynamische Ontspanning’ gebaseerd op de Movement Therapy Training die ik volgde bij Andrea Juhan phd. Een mogelijkheid om de 5Ritmes® toe te passen in de gezondheidszorg. De Dynamische Ontspanning werd een facultatief onderdeel van het hartrevalidatie programma in het Spaarne Ziekenhuis te Hoofddorp.

HART
Hartziekten vormen een rode draad in mijn leven. De puzzelstukjes kwamen eigenlijk pas in 2011 bij elkaar: Mijn moeder was verpleegkundige en heeft ook jarenlang op de hartbewaking gewerkt.
Haar vader was hartpatiënt: hartinfarct, hartfalen, pacemaker, bypass operatie.
In 2011 was ik (weer) oververmoeid. Ik begeleidde hartpatiënten, vroeg hun klachten uit en herkende alles wat ze zeiden bij mij zelf. Ik was ongerust en door de ongerustheid voelde ik meer en meer klachten. Allerlei tests volgden. Zo werd ontdekt dat ik een dextrocardie heb. Mijn hart ligt naar rechts gedraaid ipv naar links en mijn hart is anatomisch iets anders dan de meeste harten.
Schrik en opluchting tegelijkertijd, ik had eindelijk mijn hart gevonden!
In het werken met mensen met hartklachten ligt mijn hart. Ook al ben ik zelf geen 'hartpatiënt', de angst, de onzekerheid, de onrust, de zorgen zijn herkenbaar en belangrijk om aandacht aan te besteden.
Dans heeft mij enorm geholpen om opnieuw te vertrouwen in de mogelijkheden van mijn hart.
Tijdens het dansen had ik geen enkele klacht. Mijn klachten waren gebonden aan stress en spanning, veel verantwoordelijkheid nemen, perfetionistisch zijn. Dansen geeft mij de ruimte om mijn emoties in beweging te brengen, om stress en spanning uit mijn lichaam te laten vloeien. Zoals beesten zich losschudden na een vecht of vluchtpartij. Door te dansen komen mijn hart en lichaam tot rust.

Als 5Ritmes docent, verpleegkundige en coach begeleid ik mensen in hun herstelfase na ziekzijn, burnout, (hart)revalidatie, én gewone mensen die het heerlijk vinden om te bewegen, te dansen en zichzelf willen leren kennen.
Net als ik ✿